slot pulsa

idn poker

11 Mac Pm Bakal Umum Berita Gembira - Berita Viral Terkini
Home » INFORMASI » 11 Mac PM Bakal Umum Berita Gembira Untuk Penjawat Awam???

11 Mac PM Bakal Umum Berita Gembira Untuk Penjawat Awam???

 

Adakah khabar gembira ini berkaitan tentang gaji??
Adakah ia akan benar-benar menggembirakan??
Kita pun tidak pasti kan??
Kita tunggu je 11 Mac nanti..
Mari kita ikut berita dari BERNAMA kat bawah ini :

 

PM Bakal Umum Berita Gembira 11 Mac Buat Penjawat Awam???

SANDAKAN – Kertas kajian mengenai perubahan gaji penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksimum telah dikemukakan kepada kerajaan untuk pertimbangan Jawatankuasa Kabinet Gaji, kata Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa.


Beliau berkata kajian itu dilakukan oleh pihaknya bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berikutan perkara itu merupakan antara masalah yang dihadapi dalam perkhidmatan awam di negara ini.

11 Mac PM Bakal Umum Berita Gembira Untuk Penjawat Awam???

Katanya, penilaian telah dibuat terhadap kalangan penjawat awam yang sudah mencapai had atau tangga gaji maksimum dengan kebanyakan mereka ini mempunyai skor 80 hingga 85 ke atas dalam Laporan Penilaian Prestasi Tahunan.


“Ia menunjukkan penjawat awam itu telah melaksanakan tugas dengan cemerlang tetapi jika dilihat skim gaji, kita dapati ada yang terhenti dan sampai ke tahap maksimum,” katanya dalam Program Temubual Bersama Radio Sandakan FM yang bersiaran semalam.


Ketua Setiausaha Negara berkata, masalah gaji sudah capai had maksimum atau statik dalam kalangan penjawat awam perlu perubahan selari dengan perkembangan semasa yang menyebabkan kenaikan kos hidup dan inflasi di negara ini pada kadar satu setengah peratus yang turut dihadapi penjawat awam.


Katanya, kertas cadangan itu turut meliputi cadangan kenaikan dua hingga lima peratus untuk penjawat awam yang sudah capai had gaji maksimum.


Menurutnya, perkara itu sedang dibincangkan di peringkat Kabinet dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dijangka membuat pengumuman secepat yang boleh.


Beliau yakin kerajaan akan mengambil perhatian perkara itu selepas meluluskan kenaikan pencen sebanyak dua peratus setiap tahun bermula tahun ini kepada pesara kerajaan.


Ali berkata, pada Sesi Amanat Perdana Menteri kepada Perkhidmatan Awam pada 11 Mac ini di Putrajaya, Perdana Menteri dijangka mengumumkan berita gembira kepada 1.4 juta penjawat awam di negara ini.


“Kita tunggu sahaja perdana menteri membuat pengumuman tidak lama lagi dan kalau ada insentif kita sama-sama tunggu.


“Tahun ini amat penting kerana kita perlu lihat kerajaan mengucapkan terima kasih kepada semua penjawat awam,” katanya.


Katanya, untuk faedah jangka panjang, pihaknya kini meneliti mengenai 86 jenis elaun penjawat awam disebabkan ada antara elaun itu sudah lama belum dikaji semula seperti elaun perumahan.


“Kami sedang melihat dan mungkin ia akan mengambil masa lebih sikit kerana kena perlu melihat balik semua elaun dan juga akan ada implikasi kewangan yang lebih,” katanya.


Pada akhir program itu, beliau meminta penjawat awam di seluruh negara meneruskan perjuangan mereka untuk membaiki perkhidmatan diberikan kepada rakyat dan hala tuju negara ke arah pencapaian negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020.


Beliau berkata, penjawat awam mesti bersikap kreatif dan inovatif secara lebih proaktif dengan disertai sikap positif, peribadi yang mulia dan berintegriti.


Katanya, tugas sebagai penjawat awam adalah untuk menyampaikan perkhidmatan cemerlang kepada rakyat. – Bernama

Check Also

Semakan Daftar Pemilih Online SPR  

Semakan Daftar Pemilih Online SPR

Semakan Daftar Pemilih Online SPR. Tahun 2018 adalah tahun di mana pilihanraya umum (PRU) akan …

5 comments

  1. ala yang belum capai gaji max macam mane

  2. huhuhu untunglah kalau betul berita gembira

  3. utk yg dah capai gaji maksimum je ke? huhuhu..

  4. gaji maksimum tu macam mne?? haha maaflah, ena ni belum bekerja so tak memahami sgt dunia pekerjaan ni macam mana.. selama ni tahu gaji basic tu je

  5. Salam Perjuangan…..
    Mohon dilinkkan blog ini. Tq
    http://beliabangkit.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *